rss
email
twitter
facebook

Wednesday, June 2, 2010

aku kene tindih

ok kali aku nak kongsi pengalaman aku ngan korang pasal kene tindih time tido. korang penah kena tak? kalau aku sendiri memang da banyak kali kena tindih ni..Oopss.. tapi still lagi teruna.. wo0o0o… 1st time kene tindih ni memang menakutkan sampai tukut nak sambung tido balik.. sudahnya esok memang ngantuk bab tak cukup tido.. takuttakut… apabila kita kene tindih ni badan terasa kaku dan tak boleh nak buat ape2 pun… nak menjerit pun tak terkeluar suara.. tul tak? penah sekali aku nak bukak mata bab nak tengak ae yang tindih aku tu tapi tak dapat..ceh macam berani jerk buat gitu…  hee

tindih2 kalau yang macam ni tindih ape la yang korang buat erk? haha

banyak cerita yang kita dengar bahawa yang menindih tu adalah makhluk halus tak kira la hantu, jin, syaitan ataupun orang itu sendiri.. hee.. dan ada juga yang menyatakan bahawa sebabnya kita rs tertindih itu adalah pengaliran darah dalam tubuh badan tidak sempurna..

tindih

ok kat sini aku ingin berkongsi ngan korang pasal kena tindih dari sudut perubatan moden yang telah menjalankan kajian..  ni pun aku google lepas aku kene tindih minggu lepas.. dasyat2.. 

 

Sleep-paralysis-causes

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'... adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila tim e2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).
Ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.... otak akan bagitau badan kita suruh rehat... so, badan kite kira macam switch off kejap... REM atonia (tader muscle tone)......
ok, otak kiter pun ader switch off button.... dipanggil reticular activating system RAS...... bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni... so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.... kirenyer screen saver laaa or hibernate...
So, bila kita bangun, RAS switched on balik...... kita sedar fully awake state.... tapi kadang2, electrical signal tak di activate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik.... mmg menakutkan tapi benar....
Tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full.. kadang2 partial atau sebahagian jer... tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc.... dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)
Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1.      tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2.      jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3.      sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni... penat sgt)
4.      stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan bla2
5.      pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal.... heheh extreme sgt contoh aku ni)
6.      orang yang ader penyakit narcolepsy

 

p/s:: trima kasih pada halaqah.net..

28 comments:

kk said...

waahhh!! seram betol.malam ni tido dengan mak lah!!

Aliff Nasir said...

takot wooo time 1st kne dulu...
hehe...

pijoe said...

kk: pe barang tido ngan mak... kuikui..

aliff:: same la cam aku.. mmg takut gile.. trus cari adik bradik yang len suh teman.. haha

Ery Farieha said...

alhamdulillah tak pernah rasa lagi.
tp scary gak.
wuuu~~

amirah said...

emm...rupanya cm2..so kira banyak faktor la kan.
xsemestinya hantus..hehe
nice post

Lelord said...

adehhh terbaca lak n3 nih...dh le darling dok jauh...

VaLeriE~LabLAb said...

penoh ahhh..mebi hantu tu suke dekat aku kot sebb tu ye tindih..wei hantuu tu xtau aku maseh suci..so amaran kpd hantu..sil jgn main tindih menindih,,hehe

pijoe said...

heee... takpe.. kurang2 lepas ni taw da bkn hantu yang tindih.. hee

NARDtheNERD said...

xpenah alami.
penah dengar cerita je.
=))

aren said...

masa kat skolah asrama dulu ramai kawan aku kena tindih ni..
depa kata sbb skolah aku tu *keras*..

Cikgu Moni said...

takut jugak kalau kena tindah ni..
tapi sya tak pernah kena lagi le... my hubby tu byak kali juga...
Satu cara nak elak kena benda2 mcm ni.. sblm tidur tu bacalah 3 Qul... BUkannya Qul Qul Qul..

pijoe said...

huhu:: tq cikgu moni..
aren:: klu tak keras lame da roboh asrama ko tu. heee

Nur -al- Ain said...

hehee..kalau makan ubta batuk mesti rse cm tak pat bgn dr tdo. ;p padahal mmg tak sudi nk bgn. haaa

M!Er4N said...

salam..mieran pun penah beberapa kali kena tindih..memang masa kena tindih, badan terasa berat dan sukar bernafas.nk buka mata pn xleh..utk lepas drp kena tindih, mieran bc ayat kursi banyak2..da perit woo..huhu

DaHLia said...

fuhhh panjang tul penerangan ni...
kawan akak dulu memang sokmo kena tindih..
jumpa org alim cakap, kena kawin baru mende tu tak kacau..wallahualam.
akak pernah gak kena tapi taklah selalu.
selalu tido mati jer kut..mana nak rasa :)

CiK QiQi said...

huhu..sis dahlia...da kawin bru benda tu tak kaco..?tapi mksu sy yg da kwin tu kna gk tndih...seram ble die cte kt kmi...

cik qiqi xingt pnh ke x..tp pasal gguan tu pnh gk la kne ,mse duk asrama dulu..hehehe

Ana Mardia said...

nice blog ^^
mmg pon kdg2 rasa kena tindih...dulu pon penah bca pasal lumpuh smentara ni..so kwn2 kt hostel kalau ngada2 kena tindih, kompem i bkak crita pasal menda ni..padahal nk sedapkan ati ja..heks

uncle said...

selepas kawin uncle selalu tindih..ehhh ini citer paal kena tindih kan?alamak silap story hahahah...uncle dulu maa di asrama..kecoh satu dorm sebab uncle masa tido siap cakap siam hahhaha..sampai sekarang tarak faham kenapa uncle boleh cakap camtu..

.::WaNiE::. said...

haah tau gak ada scientific explanation. salu gak kene dulu, tapi alhamdulillah dah train diri jangan kelam kabut sgt, tenang2 baca ayat qursi, ok lah nanti. walau ada penjelasan sains automatik jek kalau kene camtu jadi takut

CiK QiQi said...

hahahah,...uncle nie ske ke len..
ish3....sabo je teman nie ha...wakakakaka

hentakbelipat said...

style!!!!kire xsemuanye disebabkan bnde2 ghaib ni la eh..still ade xplanation die

marina anakcikbob said...

lelaki pon kene tindih??

p/s: klik2 nuff..

myravea said...

adoyai..scary2..menakutkan..stakat ni xpnak lagilaa..tapi, ade je dengar kwn2 penah kene..

izzatt said...

SOALAN BOCOR MATEMATIK UPSR,PMR,SPM 2010 KLIK SOALAN BOCOR MATEMATIK

~fisha~ said...

uhh..scarykan. i penah jgk. tapi tak salu la, 1st time kene tu,rase cam eh,,knp ni, ak kne tindih ke?.cam ta caye en?..ehhee..

I FOLLOW U~ :):D

Tokey Buku said...

kena tindih..? bukan takat kena tindih dah..kena masuk..kena rasuk...histeria..dah 6 tahun dah...takpa..nnti akak story detail dalam blog akak pengalaman2 tu..n now akak dlm proses mencari punca...sebab ada pandangan dari ustaz darusyifa..benda ni dah menetap dlm badan..tu baru sikit dia attact...n ada pandangan dari jauh sorang pakcik tentang keturunan sebelah arwah nenek( camner dia leh tahu citer tu...?Huh..)
www.sukahatichek.blogspot.com

EYQA ♥ said...

woooo, best best. ahaha :)

Azza J said...

sebab incik pepijat berat sgt kot.hehe. :P
tapi,mmg kalo dlm REM sleep.muscle tone kite depress@ berkurang.
hmm..xtpk plak klo bab kne tindih ni de kaitan ngn REM sleep..
nice~ :)

Post a Comment